Вчені уже давно встановили. що смажена їжа є фактором ризику ожиріння, високого кров'яного тиску та інших наслідків для здоров'я. Однак, нові результати вказують на усе більшу необхідність зниження споживання смаженої їжі для психічного здоров'я.

Дивіться також Неочікуваний спосіб сповільнити старіння

Зв'язок смаженої їжі та розладів психіки

Дослідницька група в Ханчжоу, Китай, виявила, що часте вживання смаженої їжі, особливо картоплі фрі, пов'язане з:

  • підвищенням ризику тривожного розладу на 12%;
  • і підвищенням ризику депресії на 7%.

Взаємозв'язок був більш видимим серед молодих чоловіків.

Проте дослідники, які вивчають харчування, заявили, що результати є попередніми, і наразі вони не мають чіткої відповіді на запитання, чи спричиняє смажена їжа проблеми з психічним здоров'ям, чи люди, які відчувають симптоми депресії або занепокоєння, більше "налягають" на смажену їжу.

Як проводили дослідження

У дослідженні взяли участь 140 728 людей, воно тривало 11,3 року.

Після виключення учасників з діагнозом депресію протягом перших 2 років було виявлено загалом 8 294 випадки тривожного розладу і 12 735 випадків депресії у тих, хто їв смажену їжу, в той час, як у смаженої картоплі було виявлено збільшення ризику депресії на 2% порівняно з тими, хто їв смажене біле м'ясо.