Прості поради, як харчуватися восени від редакції Здоров'я 24.

Читайте також Пік грибного сезону: як відрізнити отруйний гриб від їстівного

Чому восени треба змінити меню

Восени змінюється температура і довжина світлового дня, а в умовах зниження температури і збільшення тривалості ночі, організму людини потрібно більше тепла.

А тому корисно буде перейти на режим теплих прийомів їжі. Відтак, прекрасним варіантом сніданку можуть бути запечені яблука в духовці, омлет, сирники чи хрусткий тост з авокадо.

Від вівсянки відмовлятися не варто. І не забувайте про склянку теплої води натще і трав'яні чаї.


Восени хочеться теплої їжі та напоїв / Фото Unsplash

Головне правило: не більше, а поживніше

Часта помилка – збільшення калорійності прийому їжі шляхом збільшення розміру. Та кращим рішенням буде збільшення поживності.

Так, їсти в холодну пору хочеться і треба більше, але в цьому випадку "більше" – не про кількість.

Осінь пора для супів та бульйонів. Поживні, але не дуже калорійні перші страви зігрівають, насичують і добре впливають на роботу шлунку.

Злакові каші – прекрасне джерело правильних вуглеводів, рослинного білка і мікроелементів. Нежирне м'ясо і риба, молочні та кисломолочні продукти забезпечать вас білком, жирними кислотами, вітамінами груп В і Е та іншими корисними речовинами.

Цікаво Поєднання продуктів, яке шкодить вашому мозку

Продукти краще обирати локальні та сезонні

Сезонні овочі і фрукти є дуже корисними. Яблука, зокрема, є чудовим джерелом клітковини. До того ж певні вітаміни і тепло людський організм отримує від сонця, а коли сонячного світла стає менше, баланс допомагають заповнити доступні овочі та фрукти.

Тому досить хорошим варіантом є запас з заморожених локальних ягід, які дадуть необхідну організму енергію.

Також запечене яблуко або панкейки з цільнозернового борошна на сніданок здатні задати настрій на весь день.


Теплі панкейки з сезонними фруктами – чудовий варіант сніданку / Фото Unsplash

Сухофрукти також дуже корисні, але калорійніші, тож об'їдатися ними не варто.

Пам'ятаєте і про овочі. Наприклад, домашня квашена капуста – чудове джерело вітаміну С.

У холодну пору року хочеться більше спати, і це нормально, не обмежуйте себе у відпочинку. Недосип не лише позбавляє вас енергії, але і сприяє підвищенню апетиту. Отже, більше спіть – і вам менше доведеться їсти.