Як відрізнити їстівні гриби від двійників – читайте на 24 каналі.
Читайте також Найнебезпечніші рослини, які ростуть в Україні: інфографіка
Як відрізнити їстівні гриби від отруйних
Опеньки та помилкові опеньки
Помилкові опеньки відносять до категорії умовно-їстівних / Інфографіка 24 каналу
Деякі представники даного сімейства хоч і називаються помилковими, все ж відносяться до категорії умовно-їстівних.
Це означає, що при проведенні тривалої термічної обробки їх можна вживати в їжу. Деякі види помилкових опеньків, потрапляючи в організм, викликають лише легке отруєння, а інші можуть призвести навіть до тяжких наслідків.
Маслюки та помилкові маслюки
Отруйні маслюки трапляються рідко / Інфографіка 24 каналу
Помилкові маслюки бувають як просто неїстівні, та і отруйні. Останні зустрічаються рідко.
Вживання неїстівних маслюків спричинить розлад шлунково-кишкового тракту. А от вживання отруйних маслюків може призвести і до летального результату.
Лисички та помилкові лисички
Помилкові лисички можуть викликати галюцинації / Інфографіка 24 каналу
Отруєння помилковими лисичками провокує діарею, блювоту та слабкий галюциногенний ефект.
Читайте також Як уникнути отруєння грибами: прості поради, які врятують життя
Білий гриб та сатанівський гриб
Сатанинський гриб дуже небезпечний для споживання / Інфографіка 24 каналу
У спеціалізованій літературі сатанинські гриби відносять до умовно-їстівних. Позаяк, їсти їх без тривалого вимочування і варіння протягом менш як 10 годин не можна.
Лісова печериця та бліда поганка
Бліду поганку легко відрізнити від їстівних грибів/ Інфографіка 24 каналу
Значна частина отруєнь блідою поганкою завершуються смертю протягом 58 днів після отруєння.
Правила для грибників
- Якщо ви сумніваєтеся в тому, що це за гриб, не беріть його.
- У жодному разі не збирайте гриби вздовж дороги. Вони можуть містити солі важких металів та інші небезпечні речовини.
- Не збирайте врожай в целофанові пакети – так гриби швидко зав’януть.
- Перш ніж покласти гриб в кошик, уважно огляньте його з усіх боків, ніжка має бути цілою.
- Вдома переберіть гриби, ще раз уважно перегляньте кожен, почистьте та відваріть.
Кому категорично заборонено їсти гриби
Якщо ви впевнені у їх якості та безпеці, все одно не варто їх вживати таким категоріям людей:
- жінкам у період вагітності та грудного вигодовування;
- дітям до 12 років;
- людям літнього віку.
Основні симптоми отруєння
- нудота;
- блювота;
- головний біль;
- біль в животі та галюцинації.
Перші ознаки можуть з'явитися через 30 хвлини після споживання їжі.
Що робити при перших ознаках отруєння
- зателефонуйте до "швидкої";
- шлунок промийте простою водою;
- прийміть сорбенти;
- вживайте багато рідини: вода, підсолена вода, прохолодний чай – це допоможе вивести токсини.
Не можна вживати алкогольні напої, молочні та кисломолочні продукти, будь-яку їжу взагалі. Адже це може прискорити всмоктування токсинів у організм.