Запалення проявляється у вигляді болю, почервоніння, набряку, підвищення температури. Це природна захисна реакція імунної системи. Таким чином, організм бореться з чужорідними мікроорганізмами або запускає регенерацію пошкоджених тканин.

Також на тему: Українські вчені знайшли ген, який відповідає за безпліддя

Небезпечне запалення

У нормі ця реакція триває кілька днів і минає самостійно. Але іноді процес може затягтися на кілька місяців, а то й років. Тоді йдеться про хронічну форму. І це затяжне запалення вже не сприяє одужанню, а навпаки, пошкоджує тканини серця, мозку та інших органів. Воно бере участь у розвитку багатьох захворювань, включаючи:

  • хвороба Альцгеймера;
  • астму;
  • рак;
  • хвороби серця;
  • ревматоїдний артрит;
  • цукровий діабет другого типу.

Проблема в тому, що іноді запалення проявляється не на шкірі, а всередині організму. У цьому випадку воно протікає непомітно і людина може роками не знати.
Симптоми хронічного внутрішнього запалення відстежити складніше, але, як правило, вони включають набряк, висипання на шкірі, головний біль, підвищену стомлюваність, біль у м'язах та суглобах, здуття живота та інші проблеми зі шлунком.

Яка їжа викликає запалення

Причин хронічного запалення багато, і серед них є певна їжа. Наприклад, у людей з алергією на будь-який продукт при вживанні виникає запальна реакція. Однак навіть за відсутності алергії та хронічних захворювань деякі продукти впливають на рівень запалення в організмі.

До основних ініціаторів запалення належить загальновизнана "шкідлива" їжа:

  • червоне та перероблене м'ясо (бургери, стейки, сосиски, бекон);
  • солодкі газовані напої;
  • продукти з високим вмістом трансжирів (маргарин, картопля фрі, будь-які інші продукти, засмажені у великій кількості олії);
  • рафіновані вуглеводи (будь-який цукор, пшеничне борошно вищого ґатунку, білий рис, крохмаль);
  • алкоголь при регулярному вживанні.