Кавуни вже чекають своїх покупців на прилавках, але не поспішайте купляти! Редакція 24 каналу підготувала 10 простих порад, якими варто користуватись при виборі літнього десерту.
Читайте також Дині та кавуни: коли впадуть ціни та чи безпечно їх вживати цього літа
10 порад, які допоможуть обрати кавун
Коли найкраще обирати кавун
Найкращий час для кавунів – це кінець літа, початок осені. В Україні кавуни та дині достигають природнім шляхом уже в другій половині серпня й далі. А ось те, що продають у першій половині липня – швидше за все, тепличні баштанні, перенасичені нітратами та барвниками.
Але, як зазначає Уляни Супрун, нітрати є в усій рослинній їжі. Тому, якщо після поїдання кавуна ставало погано, в цьому винні не нітрати. Нудота, діарея та біль у животі — це ознаки кишкової інфекції, які з'являються після вживання немитих овочів і фруктів.
Тож перед тим як коштувати кавун обов'язково його помийте!
Розмір кавуна
Розмір – важливий! Ідеальні кавуни середньої величини – не більше 7 кілограмів. Величезні кавуни можуть мати надлишок добрив.
Колір кавуна
Темні та світлі смуги мають бути максимально чітко позначені. Чим темніші смуги, тим ягода має більше поживних речовин.
Хвостик
Хвостик у кавуна має бути сухим, але не відірваним. Занадто сухий хвостик, може означати, що кавун лежить багато тижнів. Але також такий хвостик може свідчити про те, що його насильно відрізали і він висох "по дорозі". Тому дивитися треба на місце його переходу в кавун.
Хвостик проростає з так званого "ґудзика". Краї цього ґудзика мають бути сухими. А от мокрий зелений хвіст — гарантія незрілого плода.
Кірка кавуна
Кірка кавуна має бути дуже твердою і якщо він стиглий, то кірку відколоти нігтем ви не зможете. Якщо ж кірка коричнева і волога – кавун переріс.
Який звук має бути від кавуна
М'якоть зрілого плоду має мікропорожнечі, тому такий кавун має резонувати. Щоб перевірити це, потрібно покласти кавун на долоню лівої руки, а правою рукою "шльопнути" його у бік. Він повинен віддаватися в лівій руці.
Кого обрати: "хлопчика" чи "дівчинку"?
Кавунів ділять на "хлопчиків" і "дівчаток". "Дівчаток" вважають смачнішими – вони солодші і мають менше кісточок. У "хлопчиків" низ опуклий, а кружечок на ньому маленький. У "дівчаток" низ більш плоский, а кружечок широкий.
Читайте також Як обрати стиглу диню: корисні поради
Колір плями на кавуні
Пляма на кавуні – це місце контакту його зі землею, якщо він встиг дозріти на грядці. А колір плями має бути насичено-жовтим або темно-оранжевим. Але не білим.
Чи тоне кавун?
Ще один спосіб перевірки кавуна на стиглість – це вода. Кавун кидають у воду, якщо спливе – плід стиглий.
Жилки у м'якоті: так чи ні?
М'якоть смачного та стиглого кавуна має бути однорідною, а ось жовтуваті жилки свідчать про не найкращу якість ягоди.