Дієтологиня Світлана Фус розповіла про те, який шоколад краще споживати, в якій кількості та яку пору.
Читайте також Яка доза шоколаду може бути корисною для здоров'я серця
Шоколад повинен бути натуральним чорним і гірким
Перевага темного шоколаду в тому, що він має корисні властивості, яких мало в молочному і тим паче в білому шоколаді. І ще одна вигода темного якісного шоколаду – його важче з'їсти в надмірних кількостях, адже він гірчить, бо в його складі менше цукру,
– зазначила дієтологиня.
Як визначити якість шоколаду
Якість шоколаду визначається тим, який у ньому відсоток какао. Простий шоколад містить 20% какао, високоякісний – від 70% до 90%.
Їх в какао-бобах більше, ніж в інших продуктах, фруктах чи овочах.
Інші компоненти, що знаходяться в какао-бобах позитивно впливають на настрій, ефективні в боротьбі із запальними процесами і крім того здатні уповільнювати процеси старіння.
Чому молочний шоколад – ненайкращий вибір солодощів
Більшість видів молочного шоколаду лише калорійна бомба, що складається переважно зі звичайного цукру, не кажучи вже про білий шоколад, де взагалі в складі немає какао-бобів, а лише масло какао. Темний шоколад це, безумовно, здорова альтернатива традиційному молочному або білому шоколаду.
Цікаво Користь і шкода шоколаду: п'ять популярних міфів
У білому шоколаді немає какао-бобів
Крім того, в молочний і білий шоколад часто додають неякісні рослинні жири. Важливо і те, що такий шоколад може містити шкідливі трансжири і велику кількість цукру та добавки – сухе молоко та сою.
Калорійність шоколаду
Слід знати, що шоколад висококалорійний продукт. Будь-який вид шоколаду містить не менше 500 Ккал на 100 г.
Попри це, вживання шоколаду в обмеженій кількості – 25 грамів на добу суттєво не вплине на калорійність раціону та не буде причиною надмірної ваги, але забезпечить організм необхідними речовинами – антиоксидантами, які зменшують ризики серцевих хвороб та підтримують здоров’я кровоносних судин.
Коли краще споживати шоколад
Також пам’ятайте, що ліпше шоколад вживати в першій половині дня, безперечно темний гіркий, який виготовлений з натуральних інгредієнтів.