Гіпогевзія – саме так в медицині називають тимчасове порушення смаку, а його повна відсутність називають агевзія. Вона зустрічається набагато рідше. Найчастіше мова йде саме про часткові порушення, пише The Daily Mail.

Також на тему: Коронавірус передається повітрям і на більших відстанях, ніж вважалось раніше

Їжа зачіпає стимуляцію смакових рецепторних клітин, які згодом передають сигнали мозку. Клітини розташовані на смакових рецепторах язика і порожнини рота.

Це зона обслуговується трьома великими нервами, і саме тому повна відсутність смаку зустрічається рідко. Адже воно означає пошкодження всіх трьох нервів одразу.

Чому зникає відчуття смаку

При цьому бувають і інші можливі причини проблем зі смаком крім коронавірусу.

  • Гінгівіт (запалення ясен) та кандидоз (грибкове ураження ротової порожнини). Через ці хвороб відбуваються зміни хімічного складу слини та слизової навколо смакових рецепторів, що знижує їхню чутливість.
  • Хвороба Шегрена – запальний розлад імунної системи, що викликає сухість очей і рота. При ньому також може статися закриття смакових пор, через які молекули потрапляють до смакових рецепторів.
  • Дефіцит вітаміну B12 призводить до атрофічного глоситу, який характеризується зменшенням або повним зникненням всіх видів сосочків слизової оболонки язика.
  • Існує група ліків, які впливають на смак, включаючи інгібітори АСЕ для лікування гіпертонії.
  • У деяких випадках причиною гіпогевзії може стати дефіцит цинку.


Як відрізнити грип, застуду від коронавірусу / Інфографіка 24 канал