Дієтолог Катерина Павлова однозначно проти фрешів з фруктів і з солодких овочів.
Читайте також: Прості звички у харчуванні, які вбережуть серце від хвороб
Все тому, що такі напої містять велику кількість фруктози. Вона швидко надходить в шлунково-кишковий тракт. Після чого всмоктується в кровотік і впливає на метаболізм клітин печінки.
Фруктоза не підвищує інсулін так само сильно, як і цукор. Але це не робить її корисною.
Це група ендокринних захворювань, що розвиваються внаслідок абсолютної чи відносної недостатності гормону інсуліну, появи інсулінорезистентності, внаслідок чого виникає гіперглікемія – стійке підвищення рівня глюкози у крові.
Що відбувається з організмом, коли ми їмо багато фруктози
• виникає ожиріння, метаболічний синдром при додаванні фруктози в раціон мишей.
• фруктоза впливає несприятливо на зміну ліпідного профілю (підвищення холестерину, ліпопротеїдів).
• фруктоза призводить до розвитку запальних процесів у печінці і ожиріння печінки.
Дієта з високим вмістом фруктози – ранній розвиток ожиріння, накопичення ліпідів у скелетних м'язах, може привести до інсулінорезистентності.
Якщо споживати фруктозу під час вагітності у великих кількостях та у ранньому дитинстві, то у дитини може виникнути астма. Це може відбутися незалежно від ожиріння.
Тому дієтолог радить споживати фреші дуже рідко, але розбавляти їх водою. Можна вживати фреші з несолодких овочів.
Катерина Павлова рекомендує їсти овочі та фрукти та не купуватися на рекламу детокс на соках, тощо.
Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.