Звіт про роботу американських вчених опублікований в журналі International Journal of Cancer.
Також на тему: У чоловіків вища смертність від раку молочних залоз, ніж в жінок
Вони виявили, що вживання великої кількості червоного м'яса пов'язане з підвищеним ризиком розвитку інвазивного раку молочної залози, але вживання великої кількості м'яса свійської птиці (курка, індичка, качка) пов'язане зі зменшенням ризику розвитку цього захворювання.
Як проходило дослідження
В ході дослідження вчені аналізували рівень споживання і процес приготування м'яса, спостерігаючи за 42012 жінками протягом семи років. За період спостереження у них було діагностовано 1 536 випадків інвазивного раку молочної залози.
Червоне м'ясо та рак
Вчені визначили, що в учасниць, які вживали найбільшу кількість червоного м'яса, ризик розвитку раку молочної залози був на 23% вище, ніж у тих, хто вживав мінімальну кількість. Однак жінки, які вживали найбільшу кількість м'яса свійської птиці, мали на 15% менший ризик розвитку захворювання, ніж жінки з найнижчим рівнем його споживання.
На результати не вплинули навіть такі чинники, як фізична активність, ожиріння і вживання алкоголю. Не було також встановлено жодного зв'язку між способом приготування м'яса і ризиком раку молочної залози.
Науковці зазначили, що сам механізм, за допомогою якого споживання м'яса птиці знижує ризик раку молочної залози, поки незрозумілий.