Нове дослідження користі чорного чаю
Чай містить корисні речовини, які пригнічують запальні процеси. Минулі дослідження в Китаї та Японії, де зелений чай популярний, підтвердили його користь для здоров’я. Нове дослідження свідчить, що улюблений напій Великобританії – чорний чай – також корисний.
Також на тему: Знайшли нову користь раннього пробудження
Вчені з Національного інституту раку США запитали про чайні звички майже півмільйона дорослих у Сполученому Королівстві, а потім спостерігали за ними протягом 14 років. Вони врахували такі фактори ризику, як стан здоров’я, соціально-економічний стан, куріння, вживання алкоголю, дієта, вік, раса та стать.
Чай зменшує ризик смерті
Часте споживання чаю – дві або більше чашок на день – було пов’язане помірною користю: зменшувався на 9 –13% ризик смерті з будь-якої причини порівняно з тими, хто не п’є чай. Температура чаю, додавання молока чи цукру не змінили результатів.
Дослідження показало зменшення смертності від серцево-судинних захворювань, але не було чіткої тенденції щодо впливу на смертність від раку. Науковці вважають, що це можна пояснити тим, що у вибірці було мало людей, які захворіли на рак.
Водночас вчені наголошують, що таке дослідження, засноване на спостереженні за звичками та здоров’ям людей, не може довести причинно-наслідковий зв’язок. Тому до кінця не зрозуміло, чому чай маю таку дію.