Генетика, фізична активність і здорове харчування – фактори, які впливають на ризику розвитку діабету. Однак дослідження Барселонського інституту глобальної охорони здоров'я вказало на ще один важливий фактор: час першого прийому їжі.
Дивіться також Знайшли горіх, який запобігає виникненню ожиріння та діабету
Що виявили вчені
У дослідженні взяли участь понад 100 000 осіб. Результати показали, що сніданок до 9 ранку зменшує ризик розвитку діабету 2 типу на 59%. А це дуже навіть значний показник.
Сніданок може допомогти людям із діабетом більш ефективно підтримувати баланс глюкози в крові та запобігати високому рівню глюкози в крові,
– зазначили автори дослідження.
Чому це логічно
Сніданок може допомогти контролювати вагу, якщо загальна кількість калорій, споживаних протягом дня, не перевищує норми. І навпаки, якщо ви пропускаєте ранковий прийом їжі, це впливає на рівень цукру в крові.
"Збалансований сніданок може допомогти позитивно вплинути на рівень інсуліну та цукру в крові. У вас буде більш стійкий рівень енергії", – наголосили вчені.
Поради щодо харчування при діабеті
При діабеті важливо отримувати всі основні поживні речовини в тій же кількості, що і звичайна людина. Тож, якщо надмірної ваги немає, чи схильності до ожиріння, добова калорійність страв не повинна відрізнятися від норми.
Натомість кількість вуглеводів в їжі усе ж має відрізнятись. Відповідно до сучасних рекомендацій, продукти, що найкраще підходять при цукровому діабеті 1 типу, – це продукти так званої середземноморської дієти.
Варто надавати перевагу насиченим некрохмалистим овочам, складним вуглеводам та цільнозерновим продуктам. Також краще вживати вуглеводи у першій половині дня.
А тому, намагайтесь споживати до обіду – каші, фрукти, картоплю, молочку.