Про це розповіли у прес-службі Міністерства охорони здоров'я.
Дизентерія – це синдром гострого ураження людини із запаленням дистального відділу товстої кишки з типовими проявами коліту з та появою крові у випорожненнях.
Читайте також: Ешерихіоз: як не підчепити "хворобу мандрівників"
Причини дизентерії
Збудником дизентерії є бактерія Shigella dysenteriae. При руйнуванні мікробів виділяється токсин, який відіграє велику роль у розвитку хвороби й обумовлює її прояви. Збудники дизентерії відрізняються високою стійкістю у зовнішньому середовищі. Залежно від температурно-вологісних умов вони зберігаються від 3-4 діб до 1-2 місяців, а в ряді випадків до 3-4 місяців і навіть більше. Найчастіше причиною дизентерії є порушення правил особистої гігієни та вимог санітарного законодавства.
Симптоми дизентерії
Симптоми дизентерії проявляються у вигляді діареї та загальної інтоксикації організму.
- нудота;
- діарея;
- головний біль;
- зневоднення організму;
- підвищена температура;
- млявість;
- болі у печінці, шлунку.
Збудник дизентерії – бактерія Shigella dysenteriae
Читайте також: У МОЗ розвінчали популярний міф про щеплення
Лікування дизентерії
Хворий з розладами функцій шлунка і кишечника потребує особливого догляду.
- При блювоті необхідно підставити місткість для збору блювотних мас, притримувати голову пацієнта, стежити за тим, щоб вміст шлунка не потрапив в дихальні шляхи.
- Частий рідкий стілець викликає роздратування в анальної області. У зв'язку з цим потрібен особливий догляд за промежиною – обмивання, змазування вазеліновим маслом обліпихи або дитячим кремом.
- Рясне пиття для заповнення втраченої води в організмі в результаті блювоти і рідкого стільця. У перші дні захворювання необхідно протерті харчування в невеликому обсязі.
- При температурі застосовують жарознижуючі засоби.
- З огляду на те, що інфекція бактеріальна – для лікування може знадобитися антибіотик (не застосовувати без призначення лікаря!).
Профілактика дизентерії:
- ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі та її приготуванням;
- не купуйте продукти харчування у сумнівних місцях, де їхня якість і свіжість не перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів;
- перед вживанням молока та молочних продуктів, які були куплені на фермерських ринках, обов’язково повинні пройти термічну обробку;
- не допускайте споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;
- для пиття і приготування їжі використовуйте лише питну воду у пляшках або воду з централізованих джерел водопостачання, а при децентралізованому водопостачанні (криниці) воду перед вживанням кип’ятіть;
- ретельно мийте овочі і фрукти проточною водою, для споживання дітьми – обдайте окропом;
- при виявленні симптомів хвороби не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться за допомогою до медзакладу.
Про сальмонельоз читайте за посиланням.
Ретельно мийте руки – це захистить організм від низки захворювань
Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.