Про це розповіли у пресслужбі ЦГЗ. Зазначається, що показник захворюваності на 100 тисяч населення становить 5,7, що на 41% нижче, ніж за аналогічний період минулого року.
Читайте також Небезпечна інфекція лістеріоз в Україні: профілактика, симптоми і лікування
Що відомо про сальмонельоз
Збудник сальмонельозу бактерія Salmonella переважно уражає травну систему, спричиняючи діарею, інтоксикацію та зневоднення організму. В окремих випадках може виникнути сепсис і гнояки у внутрішніх органах.
Підчепити інфекцію можна через продукти харчування, особливо небезпечними є м’ясні, молочні та рибні продукти.
Основні симптоми сальмонельозу (перші години):
- легке нездужання;
- здуття живота;
- температура;
- запаморочення;
- біль у скронях;
- ломота.
На другу добу ознаки інтоксикації зростають та з'являються ознаки гастроентериту: біль у животі, блювота (із залишками їжі, зелена та водяниста). Також з'являється діарея та відбувається зневоднення організму.
Читайте також: Харчове отруєння: симптоми та перша допомога
Профілактика сальмонельозу:
- обов’язково ретельно мийте руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;
- використовуйте безпечну воду, не пийте з неперевірених джерел;
- вживайте бутельовану воду або охолоджену кип’ячену воду;
- використовуйте харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки (наприклад, пастеризоване молоко);
- мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо, у разі споживання їх у сирому вигляді;
- м'ясо та риба повинні пройти хорошу термічну обробку.
Лікування. Якщо сальмонельоз має важку форму, то хворого госпіталізують у медзаклад. При легкій формі хвороби терапія, виписана лікарем, може проводитися у домашніх умовах.