Все через підвищений рівень кальцифедіола (одного з метаболітів вітаміну D) в сироватці крові пов'язаний зі зменшенням ризику розвитку раку, пише PLOS One.

Читайте також: Які хвороби спричиняє дефіцит вітаміну D

Онкологи вивчили дані двох клінічних досліджень, що проводилися з 2002 по 2017 рік. Загалом у дослідженнях взяли участь понад 3 тисяч осіб. Також вчені взяли до уваги дані дослідження GrassrootsHealth cohort. Учасники останнього експерименти були старші 55 років, а середній він становив 63 роки. На початок дослідження ніхто з них не мав раку молочної залози. За чотири роки медики зафіксували 77 випадків раку.

Вони встановили, що мінімальний рівень кальцифедіолу в крові має становити 60 нанограмів, у той час норма становить 20 нонаграмів.

Відтак, вчені прийшли до висновку, що добові норми вітаміну D необхідно збільшити.

У жінок, у крові яких рівень цього продукту був понад 60 нанограмів, ризик розвитку раку молочної залози був у 5 разів нижчий, ніж у жінок з 20 нанограмами кальцифедіолу в крові.

Що таке кальцифедіол? Це один з продуктів метаболізму вітаміну D3 (холекальциферолу), що утворюється в печінці. Аналіз змісту цієї речовини в компонентах крові дозволяє визначити, чи отримує людина достатню кількість вітаміну з їжею і з інших джерел.

Більше новин, що стосуються лікування різноманітних захворювань, медицини в Україні, здорового способу життя та харчування, вагітності та пологів, відкриттів у сфері медицини та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.