Таке дослідження опубліковане в журналі Американської кардіологічної асоціації Circulation, повідомляє Refinery29.
Дослідники вперше проаналізували зв'язок між вживанням цільнозернових продуктів і смертністю. Загалом науковці отримали дані про харчування і стан здоров'я 786 тисяч добровольців з США, Великобританії і скандинавських країн.
Під час дослідження з'ясувалося, що у людей, які їли не менше 70 грамів (близько чотирьох порцій) цільного зерна в день, загальний ризик смертності був на 22% нижче, ніж у тих, хто вживав мало таких продуктів або не їв їх взагалі. Ризик смерті від серцево-судинних захворювань був на 23% нижче, а від раку — на 20%.
Експерти кажуть, що для поліпшення загального стану здоров'я, а також для довголіття необхідно з'їдати по три порції (не менше 48 грам) цільного зерна в день. Корисними цільнозерновими продуктами є коричневий рис, вівсянка, пшениця, кукурудза, ячмінь. Ці та інші культури багаті клітковиною, яка знижує рівень холестерину в крові, а також нормалізує кров'яний тиск.
Читайте також: Денний сон шкідливий — несподівана заява медиків