Про це написала виконуюча обов'язків глави Міністерства охорони здоров'я України Уляна Супрун.
Читайте також: Супрун розповіла, як вберегти печінку під час свят
1. Щодня їсти 5 порцій овочів та фруктів. 1 порція = 80 грамів свіжих, консервованих або заморожених фруктів і овочів чи 30 грамів сухофруктів.
2. Вживати більше клітковини. Це фрукти, овочі, цільнозернові продукти, горіхи, насіння, соя та боби.
Клітковина має важливе значення у раціоні людини
3. Вживати достатню кількість вуглеводів – цільнозернових злаків, крохмалистих овочів, бобових та фруктів. Вони мають складати мінімум третину раціону. Жодні дієтичні рекомендації не радять повної відмови від вуглеводів, а обмеження стосуються лише доданих цукрів.
4. Їсти молочні продукти.
5. Їсти більше бобових продуктів.
6. Вживати достатню кількість корисних жирів. Намагайтесь їсти рибу щонайменше 2 рази на тиждень. Жирна риба (анчоуси, сьомга, форель, оселедець, скумбрія) є одним з найкращих джерел омега-3 поліненасичених жирних кислот та має низький вміст ртуті. Уникайте смаження на рослинній олії. Їжте яйця.
Читайте також: Супрун розкритикувала святкове меню українців
7. Їсти ферментовані продукти – це кефір, місо, кімчі – корейська маринована редиска і капуста, квашений буряк, буряковий квас та квашена капуста. Вони необхідні для нормальної роботи кишківника та мають корисні поживні речовини та амінокислоти.
Ферментовані продукти мають багато поживних речовин та амінокислот
8. Намагайтесь зменшити вживання або взагалі відмовитись від: а) цукру — середня добова норма доданих цукрів має бути не більше 32-50 грамів; б) насичених жирів — середня добова норма 20-30 грамів; в) червоного та процесованого м’яса.
9. Не вживайте БАДи (біологічно активні добавки) "про всяк випадок".
10. Пийте воду.
Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.