Згідно з висновками шведського вченого Мартіна Берго, вітамін Е, який приймається пацієнтами в складі харчової добавки, збільшує ймовірність поширення раку легенів, пише MedicalXpress.
Читайте також: Підвищений ризик виникнення раку грудей: назвали легко помітну ознаку
Це виникає через його впливу на білок BACH1. Раніше вважалося, що прийом вітаміну Е навпаки – є добрим профілактичним засобом.
За словами експертів, у пацієнтів з раком легенів прийом вітаміну Е може викликати таке ж поширення пухлини, як мутації NRF2 і KEAP1, які пов'язані з низькою виживання пацієнтів.
Дослідники показали, що при недрібноклітинному раку легенів виникають мутації, які посилюють активність білка NRF2. Останній сприяє утворенню антиоксидантів. При цьому зменшується кількість молекул, що беруть участь у виробництві активних форм кисню, та викликають окислювальний стрес.
Деякі з цих сполук розщеплюють білок BACH1. Однак при збільшенні вмісту антиоксидантів BACH1 виявляється захищеним і допомагає раковим клітинам поширюватися.
Це злоякісне новоутворення легені, що посідає чільне місце серед всіх злоякісних пухлин. Основними видами раку є дрібноклітинний рак легені (ДРЛ), також відомий як вівсяноклітинний рак, та недрібноклітинний рак легені (НДРЛ). Найбільш поширені симптоми захворювання — кашель (в тому числі з кровохарканням), втрата ваги та задишка.
Висновок: антиоксиданти, зокрема, вітамін Е, не допомагають запобігти будь-якому типу раку, навпаки, вони збільшують поширення раку легенів.
Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.