Так, дієтолог Роксана Баккер порекомендувала не пити каву під час їжі, адже через це блокується засвоєння заліза. У результаті це може призвести до дефіциту мікроелемента.

Дивіться також Полівітаміни можуть підвищувати ризики раку на 30%: учені пояснили, яким чином

За даними досліджень, вживання кави під час їжі знижує засвоюваність заліза організмом з 90% до 40%. Відтак, це може спричинити розвиток анемії. Річ у тім, що в каві міститься речовина – хлорогенова кислота, поліфенол.

Як виявити анемію

Симптомами дефіциту заліза є блідість шкіри, задишка, запаморочення, слабкість, сонливість. Причиною цьому є недостатнє вироблення еритроцитів.

Лікарі радять пити каву не менш як за півгодини після їжі. Ба більше, пити каву до їжі, навіть за годину, теж не корисно, адже це також сприяє тому, що засвоєння заліза блокується. При цьому пити каву на голодний шлунок – це ще гірший варіант.

"Кава містить поліфенол, який блокує всмоктування заліза в організмі", – резюмувала дієтолог.

Лікарі попередили, що вміст поліфенолів є основним гравцем, коли мова йде про порушення всмоктування гему. Тут потрібно розуміти, що інші напої з кофеїном (енергетики, зелений чай, матча) матимуть такий же ефект.

Тому, якщо ви хочете насолоджуватись кавою і при цьому не порушувати баланс засвоєння заліза, дотримуйтесь рекомендованих часових проміжків.