Риби накопичують метилртуть через зябровий апарат та травну систему. У їхніх тканинах ця форма ртуті зв'язується з білковими сполуками та накопичується, а кулінарна обробка не видаляє важкі метали з м'яса риби.

Також на тему Як зберегти їжу безпечною при відключенні світла: поради МОЗ

Як ртуть впливає на організм

Метилртуть легко проникає через гематоенцефалічний та плацентарний бар'єри. Тому основні прояви:

  • нервова система: метилртуть токсична для головного та спинного мозку, викликає пошкодження нервів;
  • дитина в утробі матері: метилртуть негативно впливає на мозок і нервову систему, яка розвивається зачіпає когнітивне мислення, пам'ять, увагу, мовлення, а також дрібну моторику.

Ртуть природним чином виводиться з організму, але для цього потрібно кілька місяців. Тому, якщо ви часто вживаєте рибу з високим вмістом метилртуті, її рівень в організмі підвищуватиметься. І це призведе до отруєння.

Рівень ртуті в рибі

Вся риба та молюски містять сліди метилртуті. Але найвищий рівень – у великих риб. До них належить:

  • акули;
  • марлін;
  • блакитний тунець;
  • королівська скумбрія;
  • мечоніс.

До риб з низьким вмістом метилртуті належать:

  • лосось;
  • минтай;
  • сом;
  • тріска.

Споживання риби та запобіжні заходи

У рибі міститься безліч корисних для здоров'я елементів, включаючи білок, вітаміни, мінерали та омега-3 жирні кислоти. Рекомендується включати до раціону щонайменше дві порції риби на тиждень, у тому числі одну порцію (140 грамів) жирних сортів, багатих омега-3 жирними кислотами, таких як лосось, оселедець, скумбрія і тріска.

Для жінок у період вагітності та малих дітей, помірне вживання риби з низьким рівнем токсину вважається корисним і не становить шкоди здоров'ю. FDA рекомендує обмежити споживання риби з високим вмістом ртуті до двох порцій на тиждень для зазначених груп населення.