Жирна риба
Ця риба – хороше джерело жирних кислот омега-3, які допомагають запобігти серцевим захворюванням. Вживання приблизно 150– 350 грамів жирної риби на тиждень знижує ризик смерті від серцевих захворювань на 36%.
Також на тему: Чому потрібно додати бобові у раціон
У деякої риби можна їсти кістки. У них багато кальцію та фосфору. До такої риби відносять білорибицю, консервовані сардини та лосось, а також пільчард.
До жирної риби відносять:
- оселедець;
- лосось;
- сардини;
- шпроти;
- форель;
- скумбрію.
Біла риба
Біла риба – хороша альтернатива червоному та переробленому м'ясу. У ній менше жиру. Деякі види можуть бути джерелом омега-3 жирних кислот, наприклад, морський окунь, морський лящ, тюрбо, палтус, але в них корисних кислот менше, ніж у жирній рибі. Також в будь-якій рибі багато вітаміну D і селену.
Скільки риби потрібно їсти
Найкраще їсти дві-три порції риби на тиждень. Одна порція – скільки міститься в долоні. Вагітним і грудним жінкам рекомендують одну порцію на тиждень.
Коли риба може нашкодити
У деякій рибі багато ртуті. Надлишок ртуті підвищує ризик інфаркту, впливає на нервову систему та викликає:
- оніміння або поколювання губ, пальців рук та ніг;
- затримки розвитку в дітей віком;
- болі в м'язах та суглобах.
Зазвичай ртуті багато в акулі, меч-рибі, марліні, скаті, камбалі, лінгамі, атлантичному пілобрюху та південному блакитному тунці. Риба з ртуттю особливо небезпечна, якщо ви вагітні, плануєте вагітність або годуєте грудьми.