Небезпека плісняви

Деякі види плісняви ​​виробляють токсичні речовини, які називаються мікотоксинами. Якщо з'їсти продукти з ними, то можуть початися проблеми з диханням, запаморочення та нудота.

Також на тему Ви ніколи не здогадувались: чому корисно їсти цю популярну спецію

За таких симптомів потрібно викликати швидку. Хоч таке буває і не через всі види цвілі, але на вигляд їх важко розрізнити, тому краще перестрахуватися.

Сири з пліснявою або блакитні сири, такі як горгонзолу та брі, можна їсти, тому що для їхнього виготовлення використовують спеціальні види цвілі роду Пеніцилл, які не є небезпечними для людини.

Нехай іноді й хочеться просто відрізати цвілий шматок від хліба чи помідора, робити так не можна. У продуктах з високою вологістю пліснява швидко поширюється та заражає їх повністю, навіть якщо не видно.

Які продукти не можна їсти з пліснявою

Ось список продуктів, які потрібно викидати, як тільки на них з'явилася пліснява:

  • м'які овочі та фрукти, такі як огірки, помідори та персики;
  • м'ясо;
  • йогурт і сметана;
  • джеми та желе;
  • крупи;
  • м'які сири;
  • хліб і випічка;
  • бобові та горіхи.

Коли пліснява безпечна

Не всі продукти з пліснявою потрібно викидати – у твердої їжі достатньо відрізати близько двох сантиметрів навколо плісняви. Це такі продукти, як:

  • тверді сири;
  • тверді в'ялені та копчені м'ясні продукти, наприклад салямі;
  • сири з пліснявою, якщо на них з'явилася пліснява іншого виду, – горгонзола, брі або камамбер;
  • тверді овочі та фрукти – капуста, болгарський перець, морква, яблука.