Зокрема, через високий вміст вуглеводів вівсянка може підвищувати рівень глюкози в крові. Отже, особливо уважними до цієї крупи слід бути людям, які мають діабет.

Дивіться також Який напій слід негайно виключити з раціону, якщо стежите за рівнем цукру в крові

Користь вівсянки

Овес багатий на клітковину, білок і важливі поживні речовини, такі як марганець, фосфор і магній. Крім того, вівсянка містить бета-глюкан, що допомагає знизити холестерин.

Вівсянка є хорошим джерелом антиоксидантів і складних вуглеводів, роблячи її цінним доповненням до збалансованої дієти.

Чому вівсянка може бути шкідливою

Овес містить вуглеводи, які можуть підвищити рівень глюкози в крові, але високий вміст клітковини допомагає пом'якшити цей ефект. Однак, люди з діабетом або резистентністю до інсуліну повинні стежити за споживанням.

Також овес може викликати алергічні реакції через білки, які називаються авеніни, особливо у людей з чутливістю до глютену.

Попри те, що вівсянка добре впливає на травлення завдяки високому вмісту клітковини, її надмірне вживання може спричинити навпаки дискомфорт – через високий вміст розчинної клітковини. Тому вівсянку слід вживати помірно при цьому споживати достатньо води.

Також овес містить фітинову кислоту, яка може сповільнити всмоктування деяких мінералів, але це зазвичай не є проблемою, якщо її споживати в розумних кількостях.