Виробники "продукції для діабетиків" запевняють, що вона не містить цукру. Найчастіше його заміняють фруктозою. Лікарка-ендокринолог Ірина Чикалова розповіла, чому це небезпечно.

До теми Цукровий діабет: як виявити, групи ризику та профілактика

Фруктоза і всі інші природні цукри також є цукром. Ба більше, під час останніх досліджень було виявлено, що наші клітини не вміють засвоювати фруктозу. У них просто відсутні ферменти, які були б здатні її переробити.

Це означає, що замість того, щоб надходити безпосередньо в клітину, фруктоза прямує в печінку, де з неї утворюється глюкоза або тригліцериди.

На жаль, дуже часто так звані продукти для діабетиків готуються саме на цих видах цукрів. А пацієнтів вводять в оману з приводу безпеки на предмет підвищення рівня глюкози в крові,
– розповіла лікарка.

На що звертати увагу при виборі продуктів

  • На наявність або відсутність фруктози, патоки, глюкозно-фруктозного сиропу, крохмалю. Ці всі речовини, по суті, такий самий цукор.
  • На вміст вуглеводів. Бажано, щоб він був меншим хоча б за 40 г на 100 г.
  • На кількість калорій. Якщо більше ніж 300 ккал на 100 г, то важливо враховувати кількістю продукту, який з'їдається.

Що можна їсти людям з діабетом

Людям з діабетом можна їсти м'ясо, птицю, рибу, горіхи, авокадо, а також яйця овочі та зелень. Також продукти, які плавно, але не сильно підвищують рівень цукру в крові:

  • Макарони з твердих сортів пшениці;
  • Молочні продукти (без цукру);
  • Цільнозернові крупи;
  • Хліб з висівками, з пророщених злаків або з цільного зерна (без цукру);
  • Бобові;
  • Свіжі фрукти (окрім винограду, фініків і бананів).

За словами Ірини Чикалової, це дуже умовний список, адже в кожної людини одні й ті самі продукти по-різному впливають на рівень цукру в крові.

Пам'ятайте, що контроль за харчуванням є однією з найважливіших складових ефективного лікування цукрового діабету. І правильне та збалансоване харчування є запорукою здоров'я усіх людей, як з діабетом, так і без.