Такий висновок зробили вчені з Університету Бінгемтона, пише портал Ukrhealth.
Читайте також: Вчені назвали продукти, які містять найбільше пестицидів
Ці частинки оксиду цинку ZnO здатні змінювати те, як кишечник людини поглинає поживні речовини. Останні потрапляють з упаковки на їжу, а їжа – у організм.
Наночастинки оксиду цинку додають в різні типи упаковки для харчових продуктів. Ці дрібні частинки можуть порушити функцію кишечника,
– зазначили дослідники.
Щоб це дослідити, вчені використали модель кишечника. Наночастинки після потрапляння в організм осідають на мікроворсинках кишечника, вони зменшують здатність поглинати поживні речовини із їжі.
Вони є в упаковці таких продуктів як кукурудза, курка, тунець і спаржа. До ZnO виробники додають компонент з протимікробними властивостями, що захищає від зміни кольору упаковки.
"Наночастинки дуже малі і легко можуть проникати в клітини організму. Що ще більш тривожно, вони можуть пройти через клітинні мембрани, потенційно порушуючи їх активність", – зазначили науковці.
До слова, харчові додатки, які використовують як консерванти, підсилювачі смаку, загусники та розпушувачі, можуть нанести шкоду здоров'ю.