Захворів чоловік, ймовірно, через споживання в'яленої риби. Його госпіталізували до реанімаційного відділення. 24 канал зібрав головну інформацію, яку треба знати про небезпечне захворювання.
До теми Зафіксували випадок небезпечного інфекційного захворювання: киянин в реанімації
Що таке ботулізм?
Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через ЗО хвилин).
Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу.
Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення в зовнішнє середовище бактерії з фекаліями, блювотними масами. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, "осідаючи" у різних відділах нервової системи.
Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.
Ботулізм в Україні
В Україні є проблеми із наявністю сироватки від ботулізму. Окрім відсутності ліків, в Україні також повністю немає можливості самостійно виробляти сироватку від ботулізму.
Сезонність захворювання на ботулізм в україні / Інфографіка ЦГЗ
Звідки йде інфекція?
Експерти запевняють, що відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в'ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви і домашня ковбаса. В Україні випадки ботулізму спричинені в основному споживанням в'яленої риби.
Чому в'ялена або сушена риба є небезпечною
У Держпродспоживслужбі просять жителів не купувати в місцях стихійної торгівлі та на агропродовольчих ринках м'ясні та рибні продукти домашнього виготовлення.
Основним збудником ботулізму цього року є в'ялена та сушена риба
Симптоми ботулізму
Ботулізм вважається найнебезпечнішим токсичним інфекційним захворюванням. Він вражає нервову систему. А важка форма хвороби може призвести до летальних наслідків. Перші симптоми можуть з'явитись як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів. Високої температури та нудоти, як правило, не буває. Хіба, якщо у продукті був ще супутній збудник.
Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість сльозових оболонок, а далі інші симптоми – м'язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів,
– зауважила лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська.
Ботулізм: основні симптоми:
нудота;
блювання;
характерний біль у животі;
рідке випорожнення без патологічних домішок;
порушення зору (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів);
спрага, сухість слизових оболонок;
розлад ковтання;
може змінитися тембр голосу;
сильний головний біль;
запаморочення;
безсоння;
загальна слабкість;
підвищення температури тіла;
відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці.
Ботулізм в Україні: джерела та симптоми
Як лікувати ботулізм?
Медики радять при перших симптомах отруєння одразу звертатися до лікаря. У спеціалізованому відділенні використовують спеціальні сироватки (внутрішньом'язово) протягом 1-4 діб.
З огляду на те, що в шлунково-кишковому тракті спори ботулотоксину можуть перетворюватися у вегетативні форми, для їхнього знищення використовують антибіотики. При розладах дихання призначають штучну вентиляцію легень. Для кращого насичення крові киснем та підвищення захисних сил організму використовують гіпербаричну оксигенацію.
Читайте також: Як відрізнити ботулізм від звичайного отруєння: інфографіка
Однак, насправді лікувати нічим, бо сироватка від ботулізму в Україні не завжди є, зокрема у 2015-2018 роках, тобто три роки її не було в Україні зовсім.
В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун в інтерв'ю 24 каналу пояснила, що в Україні існує проблема із забезпеченням населення сироватками від ботулізму, оскільки їхні виробники через малий попит не поспішають реєструвати в Україні ці лікарські засоби. Міністерство уже попросило ВООЗ та "Червоний Хрест" надати сироватку у вигляді гуманітарної допомоги.
Уляна Супрун пояснила ситуацію із сироватками від ботулізму
Наразі отримати протиботулінічну сироватку можна зі спеціалізованого складу ДП "Укрвакцина МОЗ України". Введення сироватки передбачено, серед іншого, в курсі лікування при встановленні ймовірного або підтвердженого діагнозу ботулізм, така сироватка блокує дію токсину.
Отримати сироватку можна у будь-який час. Для отримання сироватки необхідно звернутись напряму до відповідального співробітника ДП "Укрвакцина МОЗ України".
Профілактика ботулізму
Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішою у профілактиці цього захворювання є роз'яснювальна робота серед населення щодо правил домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса, щодо необхідності ретельного дотримання технології. Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин.
В жодному випадку не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.
Для профілактики всім особам, що вживали разом із хворими на ботулізм інфіковані продукти, вводять сироватки типу А, В, Е (проти найбільш небезпечних для людини типів клостридій), і наглядають за ними протягом 10-12 днів.
Профілактика. Не їжте:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби
- м'ясних та грибних консерв
- консервів домашнього виробництва
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів