Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.
Читайте також На Львівщині лікарні першої хвилі для пацієнтів з COVID-19 заповнені на 90%
Ляшко зазначив, що після ліквідації або реформування санітарно-епідеміологічних станцій дискусії були навколо того, що один і той самий бізнес перевіряють різні служби.
Відповідно до моделі, котра діяла до 2014 року, санепідслужба могла ухвалити рішення про обмежувальні протиепідемічні заходи.
Довідка: Раніше епідеміологи в системі СЕС виходили і локалізовувати спалахи за принципом епіднагляду: знайшли хворого, встановили збудника, знайшли причину, знайшли шлях передання, знайшли місце, запобігли розповсюдженню хвороби — закрили заклад.
До теми Весілля і церква стали основними причинами поширення COVID-19 на заході України
А як щодо COVID-19
Водночас Ляшко зауважив, що спалахи захворювання на COVID-19 не пов'язані з продуктами харчування, але з місцем масового скупчення людей.
За словами санітарного лікаря, українці зобов'язані дотримуватися протиепідемічних вимог, якщо не хочуть знову загнати країну в жорсткий карантин, коли закривають усе, всі мають сидіти вдома, щоб не допустити надзвичайної ситуації.