А, як відомо, здорові кишкові бактерії допомагають підтримувати травлення. Доктор медичних наук, відомий гастроентеролог Вілл Булсевич розповів про найкращий хліб для здоров'я кишківника.

Дивіться також Найшкідливіший сир, який вам негайно треба виключити з раціону

Спершу трохи про здоров'я нашого кишківника. Попри те, що на його стан впливають антибіотики, рівень стресу та інші фактори, в огляді медичних досліджень, які опубліковані у Nutrients, йдеться що те, що ми їмо, безпосередньо впливає на кількість і тип бактерій у нашому кишківнику (мікробіомі).

Поговорімо про мій улюблений хліб для травлення та здоров'я кишківника: хліб із закваски. Закваска неймовірна, тому що ці мікроби перетворюють борошно, – пояснив доктор Булсевич.

За його словами, саме хліб на заквасці є найкориснішим, адже бактерії повільно ферментують борошно; вивільняють вітаміни, додаткові поживні речовини, нові форми клітковини.

Дивовижна особливість закваски полягає в тому, що ви можете використати силу натуральних дріжджів, щоб зробити неймовірно безпечний для кишківника продукт, який потім можна використовувати для чого завгодно: від хліба до коржів для піци та млинців,
– додав гастроентеролог.

Можна навіть тим, хто не їсть глютен

На додачу до всіх зазначених вище переваг цих корисних мікробів, вони також одночасно "зменшують деякі процеси, які можуть викликати симптоми у людей з проблемами травлення.

У заквасці менше глютену і менше фруктанів. Відтак, якщо у вас непереносимість глютену і ви не можете їсти звичайний хліб, вам слід спробувати закваску.

На цьому користь закваски не закінчується. Завдяки унікальному природному процесу бродіння продукти на основі закваски також містять пребіотики та пробіотики та опускаються досить низько за шкалою глікемії.

Целіакія – що це?
Целіакія — генетичне і досить рідкісне (приблизно 1% людей) аутоімунне захворювання при якому організм не переносить глютен, найчастіше проявляється у дітей в ранньому віці. Коли продукти з глютеновим вмістом потрапляють в організм, проти них утворюються антитіла, що призводить до запального процесу, тим самим руйнуючи ворсинки слизової оболонки тонкого кишківника.