Акриламід виробляється, якщо крохмаловмісні продукти смажать у тостері, на сковороді або на грилі протягом тривалого часу або за дуже високої температури, пише BBC.
Найбільший вміст акриламіду виявили у продуктах з високим вмістом крохмалю (хліб, картопля, крупи, пироги, кава), які готувалися при температурі понад 120 градусів за Цельсієм.
Якщо хліб смажиться у тостері, то чим темніший колір його скоринки, тим більше в тості акриламіду, кажуть вчені.
Досліди на тваринах показали, що акриламід пошкоджує ДНК і викликає ракові пухлини, але науковці поки що не можуть з упевненістю сказати, що на людину ця речовина впливає так само.
Читайте також: Українці та їхнє здоров'я: пізнавальна інфографіка
Втім, фахівці побоюються, що в середньому сучасна людина споживає завелику кількість акриламіду, і рекомендують дотримуватися здорової дієти.
Акриламід також міститься в тютюновому димі, тому курці споживають його в три-чотири рази більше, ніж ті, хто не курить.
Фахівці не радять зберігати картоплю в холодильнику, оскільки при низьких температурах у ній зростає рівень цукру, і через це може зрости вироблення акриламіду під час приготування страв.
Читайте також: Овочі, що небезпечні для зубів – стоматологи оприлюднили перелік