Тому гастроентеролог Яна Пруднікова радить ретельно промивати овочі та фрукти та замочувати у соленій воді.
Читайте також: Як правильно харчуватися у фаст-фудах
У магазинах обробка овочів/фруктів буває:
- парафіном і воском покривають фрукти для збільшення терміну придатності, а також це надає продуктом блиск
- дифенілами (продукт нафтоперероблення) просочують папір, в який загортають цитрусові
- бромистий метил і фунгіциди обробляють фрукти для знищення цвілі
- сірчистий газ, в який поміщають фрукти, збільшує термін придатності
Як позбутися пестицидів
Вчені з Сільськогосподарської експериментальної станції у Коннектикуті виявили, що промивка продуктів проточною водою зменшила кількість залишків пестицидів для 9 з 12 випробуваних пестицидів.
Дослідники промивали овочі протягом 20 хвилин в оцті, розчині солоної води або простій воді, щоб усунути залишки пестицидів. Вони виявили, що 10%-ий розчин солоної води був найефективнішим, і більш ефективним, ніж промивання простою водою.
Тому рекомендують фрукти та овочі помістити на 12-15 хвилин у сольовому розчині (2 ст. л. харчової солі на 100 мл води).
Щоб позбутися від бактерій/грибів – замочіть фрукти/овочі/ягоди у воді з оцтом у пропорції 1: 3 на 5-10 хвилин.
Щоб позбутися від бактерій/грибів – замочіть фрукти/овочі/ягоди у воді з оцтом
Загальні рекомендації щодо миття
- Цитрусові ошпарюють окропом перед миттям
- Груші, яблука, сухофрукти — замочуйте в холодній воді
- Коренеплоди, огірки і помідори вимочувати в теплій воді 10–15 хв
- Температура води повинна бути близька до температури фруктів / ягід
Марганцівка, фурацилін і тощо не пройшли клінічні випробування.
Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.