Дослідники з медичного центру Ірвінгського університету в Колумбії вивчили якість сну та раціон харчування майже 500 жінок, пише CNN з посиланням на American Heart Association.

До теми: О котрій потрібно лягти спати, щоб виспатись: таблиця

Фахівці виявили, що чим менше жінки спали, то тим більше вживали цукру, насичених жирів та кофеїну.

Загалом, майже 30% учасниць спали менш ніж 7 годин на добу, а ще майже 25% мали безсоння, через що теж погано висипались.

Жінки, які не спали достатньо, в середньому споживали 500-800 додаткових калорій. Окрім того, вони перевищували рекомендації щодо споживання загальних та насичених жирів, цукрів та кофеїну й мало споживали клітковини, білків та цільнозернових продуктів.

Наше дослідження підкреслює значення якісного сну для контролю ваги тіла та потенційного запобігання серцевих захворювань серед жінок,
– йдеться у дослідженні.

Чому сон та нездорове харчування пов'язані?

Вважається, що брак сну стимулює голод та пригнічує сигнали гормонів, які відповідають за відчуття голоду та ситості.
Разом з тим, безсоння може впливати на гіпокамп, який теж відповідає за регуляцію прийомів їжі.

Коли ми втомлені, ми схильні приймати імпульсивні рішення, керуючись емоціями, а не раціональністю,
– сказала доктор Майя Адам.

Ще один потенційний зв'язок між поганим сном та звичками харчування полягає в тому, що переїдання може викликати дискомфорт у шлунку, тим самим заважає швидше заснути.

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.