Про це інформує виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун у Facebook.
Читайте також: Супрун порадила, як уникнути застуди взимку
Вона зазначила, що до червоного м‘яса відносять м‘ясо ссавців: передусім, свинину, яловичину і баранину, а птицю до цього переліку не входить. Більшість процесованих м‘ясних продуктів також містять червоне м‘ясо: ковбаса, копчені вироби, сосиски чи хот-доги.
Супрун також розповіла про користь цього м'яса, але наголосила, що є багато причин для зменшення вживання цього продукту.
Особливо це стосується процесованого м‘яса. Люди, які регулярно їдять великі порції червоного і процесованого м‘яса, частіше хворіють на серцево-судинні хвороби, рак і передчасно помирають. Надлишок процесованого м‘яса в раціоні збільшує ризики появи раку товстої кишки, підшлункової залози та простати. Таке м‘ясо містить нітрозаміни та поліциклічні ароматичні вуглеводи – речовини, що мають карциногенну дію,
– наголосила Супрун.
Міністерка додала, що процесоване червоне м‘ясо внесено до списку карциногенів ВООЗ. І нагадала про переконливі докази на основі великої кількості епідеміологічних досліджень, що регулярне вживання процесованого м‘яса має велику шкоду для здоров‘я.
Шкода червоного м'яса
Як зменшити ризики від вживання червоного м‘яса:
- Готового червоного м‘яса радять їсти не більше 70 грамів на день, або порцію розміром з долоню. Також не бажано вживати його кожного дня.
- Намагайтесь повністю відмовитись або мінімізувати вживання процесованих м‘ясних продуктів – не частіше 3-х разів на тиждень та не більше 50 грамів на день, якщо відмовитись важко.
- Правильно обробляйте м‘ясо – запікайте, тушкуйте і відварюйте.
- Додавайте до раціону більше рослинної їжі. Робіть дні без м'яса, збагачуйте раціон бобовими, горіхами. Якщо їсте м‘ясо – завжди супроводжуйте страву гарніром з овочів, а не смаженою калорійною їжею чи штучними жирними соусами.
- Будьте фізично активними і підтримуйте здорову вагу – це значно знижує ризик низки хвороб, зокрема пов‘язаних із м’ясом.