Що таке бета-глюкан

Бета-глюкан є одним із видів клітковини. У природі він служить накопичувачем енергії та структурним компонентом стінок клітин рослин, водоростей, грибків та бактерій. У медицині бета-глюкан широко використовується для лікування та профілактики багатьох хвороб, а також є потужним імуностимулятором.

Читайте також Гігієнічна гіпотеза: чому шкідливо жити в стерильних умовах

Бета-глюкани з різних джерел та організмів мають неоднаковий впливають на людину. Наприклад, бета-глюкани, отримані з вівса, діють як корисні харчові волокна та покращують обмін речовин. А дріжджові бета-глюкани поводяться як імуномодулятори, здійснюючи спрямований вплив на вроджену імунну реакцію.

Користь рослинного бета-глюкану

Бета-глюкан має високу біологічну активність, тому позитивно впливає на функціонування усього організму. Зокрема, цей полісахарид може захоплювати холестерин з їжі, що дозволяє знижувати його рівень у крові. Як наслідок – скорочується ризик захворювань серцево-судинної системи, розвитку ішемічної хвороби, інфаркту та інших кардіологічних недуг.

Коли бета-глюкан потрапляє в кишківник, він поступово перетворюється на полісахариди, які живлять мікрофлору. Також клітковина прискорює рух їжі травним трактом, впливаючи на процес перетравлення. У результаті - нормалізується функціональний стан шлунково-кишкового тракту та покращується мікрофлора кишечника, яка є основою людського імунітету.

Бета-глюкан також незамінний для діабетиків. Він діє як регулятор рівня глюкози в крові: уповільнює підвищення показників після їжі та сповільнює падіння, коли людина голодна. Річ у тім, що бета-глюкан у процесі перетравлення утворює речовину, схожу на гель, через який підвищується в'язкість їжі, що і впливає на процес перетравлення та всмоктування.

Як дріжджовий бета-глюкан впливає на імунітет

Користь бета-глюканів для здоров'я імунної системи ґрунтується на тому, що ці речовини – антиоксидантні імуномодулятори, які допомагають тренувати вроджений імунний захист та врівноважують запальні реакції.

Корисний вплив можливий, тому що на поверхні лейкоцитів (імунних клітин) є рецептори, які взаємодіють із цією речовиною. Такий зв’язок активує лейкоцити, допомагаючи їм боротися зі шкідливими мікроорганізмами.

Окрім цього, бета-глюкан має такі корисні властивості:

  • підвищує рівень імуноглобуліну А (IgA). Ця захисна речовина покриває слизові оболонки тіла людини та перешкоджає потраплянню патогенів.
  • активує макрофаги. Це спеціалізовані лейкоцити, які містяться у певних тканинах, наприклад, у слизовій оболонці, печінці, селезінці та лімфатичних вузлах. Макрофаги виконують дві важливі функції. Вони діють як збирачі сміття, поглинаючи сторонні частинки, у тому числі бактерії та клітинне сміття. Під час цього процесу макрофаги аналізують загрозу для імунної системи й при необхідності посилають сигнали іншим лейкоцитам, щоб викликати імунну реакцію.
  • збільшує активність природних клітин-убивць. Вони отримали таку назву за свою здатність знищувати клітини, які інфіковані вірусами або перетворились на ракові.
  • активує нейтрофіли. Ці клітини активно поглинають та знищують бактерії, пухлинні клітини та мертві тверді частинки.
  • активує моноцити. Моноцити – це найбільші клітини крові, які руйнують патогени та відповідають за запуск багатьох імунних реакцій. Порівняно з нейтрофілами, моноцити більш активні відносно вірусів, ніж бактерій.


Користь бета-глюкану важко переоцінити / Фото: Shutterstock

Таким чином бета-глюкани активують як місцевий імунітет, забезпечуючи захист організму від вторгнень патогенів, так і системний імунітет, який бореться зі шкідливими агентами, що потрапили в організм. При цьому слід підкреслити особливість імуномодулюючої дії бета-глюкану, яка полягає в адекватному підвищенні активності імунної системи без її надмірної стимуляції, що нерідко спричиняє виникнення аутоімунних захворювань.

До теми Ефективні способи, які допоможуть тримати імунітет в тонусі

Джерела бета-глюкану

Бета-глюкан міститься в багатьох харчових продуктах:

  • грибах;
  • дріжджах;
  • водоростях;
  • лишайниках;
  • рослинах, таких як овес та ячмінь.

Але отримати його достатню кількість з їжею складно, тому більшості людей потрібні додаткові джерела цієї речовини – біологічно активні добавки. Таким є "Імунсил D3" виробництва української компанії "Нутрімед". Він містить у своєму складі дріжджовий бета-глюкан, вітамін D3 та цинк, які незамінні для правильної роботи імунної системи.

Отже, бета-глюкан – корисний полісахарид, який забезпечує потужну підтримку імунітету та допомагає запобігти багатьом захворюванням. Але перед його прийомом потрібно проконсультуватися з лікарем, який допоможе обрати правильне дозування та тривалість курсу застосування.