Нове дослідження вчених Мічиганського університету виявило, що деякі рослинні добавки, як от куркума, можуть становити серйозну загрозу для здоров'я печінки.

Дивіться також Як м'ясо на грилі може підвищувати ризик раку та чим ще шкідливі страви з вогню

Зазначають, що кількість госпіталізацій у відділення невідкладної допомоги після самолікування такими природними речовинами, як куркума і зелений чай, зростає.

За десятиліття – з 2004 до 2014 року показник зріс з 7% до 20%.

Що нового виявили вчені

Учені проаналізували дані майже 10 тисяч людей і виявили, що майже 4,7% дорослих використовували принамйні одну з шести потенційно токсичних добавок упродовж останніх 30 днів.

Цими добавками були:

  • куркума,
  • зелений чай,
  • ашваганда,
  • камбоджійська трава
  • червоний дріжджовий рис.

Примітно, що усі вони приймали ці продукти без консультації з лікарем, а призначили їх собі самостійно на основі порад з інтернету.

Чи ефективні ці добавки

"На жаль, біологічні добавки не проходять регулярного нагляду. Хімічне тестування біопродуктів виявило невідповідності між тим, що рекламується, та реальною дозою в таблетці чи капсулі", – ідеться у дослідженні.

Крім того, клінічні випробування ефективності цих добавок не надали надійних доказів їхніх переваг порівняно з ризиками, коли вони приймаються у вищих дозах.

Як виявити інтоксикацію

Гепатотоксичність— це гостре або хронічне ураження печінки, якому характерне пожовтіння шкіри, втома, нудота, висип, свербіж і біль у верхній правій частині живота.

Симптоми минуть, коли усунувається токсичний тригер, але іноді наслідки потребують лікування.

У 2023 році FDA застерегло про можливе пошкодження печінки унаслідок споживання куркуми та/або куркуміну. У звіті зазначалось, що хоч серйозні пошкодження печінки з цієї причини трапляються рідко, ризик є.