Експерти склали список продуктів, які можуть зберігатися на вашій кухні роками, пише НВ.

Читайте також: Вчені спростували популярний міф про яйця

Мед

Через особливий склад меду – мало води і багато цукру – бактерії в ньому не розвиваються. Крім того, в меді міститься невелика кількість перекису водню, що перешкоджає росту бактерій.

Обробка меду також допомагає зробити його більш довговічним: цукор в меді гігроскопічний, тобто, може втягувати воду з атмосфери, а це не дуже добре.

Мед зберігається довго завдяки своєму складу
Мед зберігається довго завдяки своєму складу

При термічній обробці вода видаляється, а повітронепроникні кришки перешкоджають її подальшому попаданню в продукт. Завдяки чому мед зберігається ще довше.

Висушені бобові

При сушінні в бобових збільшується концентрація цукру і знижується вміст води, що уповільнює ріст бактерій і цвілі. Крім того, ферменти, що руйнують продукт після збору врожаю, виявляються в стані анабіозу.

Якщо упаковка герметична, бобові будуть зберігатися роками і залишатися відмінним джерелом білка. Але якщо в тару потрапить вода, вони протримаються лише кілька місяців.

Соєвий соус

Соєвий соус може зберігатися до трьох років. Він дуже солоний і пройшов процес ферментації. Відповідно, якщо його не відкривати, він буде зберігатися дуже довго.

Чорний шоколад

Додавання молока в шоколад може зменшити термін його зберігання, але темний шоколад, здається, зберігається довше – незважаючи на те, що виглядає часом не завжди найкращим чином.

Чорний шоколад може зберігатись більше чотирьох років
Чорний шоколад може зберігатись більше чотирьох років

Якщо чорний шоколад зберігати при постійній температурі, він може залишатися їстівним протягом двох років або більше.

Цукор і сіль

Багато продуктів тривалого зберігання містять багато цукру і солі. Іншими словами, вони витягують воду, і якщо в такому середовищі почнуть рости бактерії, вони просто висохнуть.

Якщо сіль і цукор тримати подалі від вологи та в герметичних контейнерах, то вони будуть зберігатися нескінченно. Але різні добавки, наприклад, йод в солі, можуть скоротити термін зберігання до п'яти років.