Непастеризоване молоко та м'які сири

Чого потрібно уникати: дозрілі м'які сири з білим нальотом зовні (брі, камамбер та шевр), а також м'які блакитні сири (датський блю, горгонзола і рокфор); будь-яке непастеризоване молоко (коров'яче, козяче або овеча), а також будь-які продукти, виготовлені з непастеризованого молока, наприклад м'який козячий сир.

Також на тему Не лише жінки: вживання алкоголю чоловіками негативно впливає на майбутню дитину

Непастеризовані молочні продукти можуть викликати лістеріоз, який супроводжується підвищеною температурою, діареєю, головним та м'язовим болем. Існує невелика ймовірність того, що лістеріоз може призвести до викидня, мертвонародженню або погіршити самопочуття новонародженого. У м'яких сирах сприятливі умови для росту бактерій, того ж лістеріозу.

Деякі види м'яса

Чого потрібно уникати: сирокопчені ковбаси: салямі, пепероні, чорізо та прошутто (якщо вони не були термічно оброблені); сире, недоварене або недосмажене м'ясо; печінка та печінкові продукти, у тому числі паштети; дичину: качка, куріпка або фазан.

Сироварні ковбаси не піддаються тепловій обробці, тому в них можуть з'явитися паразити, які викликають токсоплазмоз. Те саме з сирим і недовареним м'ясом. Якщо вагітна підхопить токсоплазмоз, паразити потраплять до плоду і можуть призвести до сліпоти та розумової відсталості. Токсоплазмоз можна вилікувати, але потрібно пильне спостереження під час вагітності і після народження малюка.

Печінка та продукти з печінки містять багато вітаміну А. У надлишку цей вітамін може порушити ембріональний розвиток плода.

Яйця

Чого потрібно уникати: сирі або частково приготовані яйця, страви та соуси з ними.

У сирих яйцях і стравах з них може бути сальмонела – бактерія, яка викликає сальмонельоз. Симптоми сальмонельозу малоприємні: блювання, діарея, біль у животі, зневоднення. Зазвичай сальмонельоз проходить без серйозних проблем та не впливає на дитину. Але дуже рідко, якщо під час пологів мама все ще хворіє на сальмонельоз, бактерії можуть проникнути через плаценту і заразити дитину. Термічна обробка яєць повністю вбиває сальмонела.

Риба

Чого потрібно уникати: жирна риба: форель, скумбрія, оселедець – не більше двох порцій на тиждень; тунець – не більше двох стейків або чотирьох банок на тиждень; сира риба та молюски: гребінці, устриці та інші.

Морепродукти – хороше джерело білка, а омега-3 жирні кислоти в рибі необхідні для розвитку дитини. Однак у деяких видах риби та морепродуктів міститься потенційно небезпечна кількість ртуті. Чим більша і старша риба, тим більше в ній ртуті.

Сира риба та морепродукти містять бактерії, віруси та інші мікроорганізми, які можуть спричинити харчове отруєння. Хоча отруєння і безпечне для малюка, у вагітних воно може протікати серйозніше, ніж у невагітних.

Кофеїн

Пити каву можна, але потрібно стежити за кількістю кофеїну: вона не повинна перевищувати 200 міліграмів на день, тобто приблизно дві чашки еспресо. Це стосується і чаю, в якому теж є кофеїн. Національна служба охорони здоров'я Великобританії рекомендує випивати не більше чотирьох чашок чаю на день.

Алкоголь

Норм, скільки алкоголю можна пити під час вагітності, немає в жодній країні. Зловживання ним може призвести до алкогольного синдрому плода: у дитини порушиться розвиток мозку, скелета, можуть бути вади серця чи епілепсія. Тому найкраща стратегія – відмовитись від систематичного вживання алкоголю на цей період.