Людський організм не здатний самостійно виробляти вітамін С, тому його необхідно регулярно отримувати з їжею. Вітамін С міститься в широкому асортименті харчів і збалансоване харчування зазвичай забезпечує достатню кількість вітаміну без необхідності додаткового приймання добавок.
Також на тему Що таке крижана дієта: чи допомагає схуднути і як її дотримуватись
Продукти з вітаміном С
Фрукти. Апельсини, мандарини, лимони та грейпфрути – чудові джерела вітаміну С. Рекомендується включати до свого раціону хоча б один цитрусовий фрукт на день для забезпечення добової потреби у вітаміні.
Ягоди. Джерело вітаміну С – полуниця, чорна смородина, ківі. В одній чашці полуниці міститься майже 150% добової норми вітаміну С.
Овочі. Броколі, різна капуста, біла картопля, солодкий перець, помідори містять значну кількість вітаміну С.
Добова потреба у вітаміні С
Потреба у вітаміні С може змінюватись залежно від віку, статі, стану здоров'я та рівня фізичної активності. Стандартні рекомендовані дози вітаміну С:
- для дорослих жінок – 75 мг на день;
- для вагітних – 85 мг;
- для жінок, що годують – 120 мг;
- для дорослих чоловіків – 90 мг;
- людям, які курять, рекомендується збільшити дозу на 35 мг на день.
Щодо гранично допустимої дози, то для дорослих вона становить 2000 мг (2 грами) на добу. Приймання вітаміну С у дозах вище цієї межі може призвести до розладу шлунка, діареї, нудоти.
Як зберегти вітамін С у продуктах
Вітамін С легко руйнується при впливі світла та нагріванні. Щоб максимально зберегти його у продуктах:
- Тушкуйте або готуйте на пару овочі протягом короткого часу. Тривала теплова дія знижує вміст вітаміну С.
- Приготування на пару та запікання в духовці – найкращі методи збереження вітаміну С, тому що продукти не контактують безпосередньо з водою.
- Використовуйте свіжі продукти, тривале зберігання призводить до втрати вітаміну.