Дослідники провели аналіз стану здоров’я більше мільйона жителів Азії та США, пише LiveScience.

Читайте також: Як виявити рак на ранніх стадіях: календар обстежень

Період спостереження в середньому склав 8,6 року. Експерти також врахували всі фактори: вік, тип кави, наявність чи відсутність кофеїну, тощо.

З'ясувалося, що у некурців, які випивали дві й більше чашки кави в день, ризик легенів був більшим на 41% у порівнянні з тими, хто не пив каву.

Прихильники чаю, які також вживали дві й більше чашки напою в день, ризик розвитку раку легенів виявився вищим на 37%.

Вчені прийшли до висновку, що виникнення онкологічного захворювання в цьому випадку пов'язано не з впливом на організм кофеїну, а з наслідком обсмажування кавових зерен. Щодо чаю, то дослідники не змогли пояснити цей ефект.

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.