Відповідно, купувати гриби на стихійному ринку у відомстві не радять. Так само як і виходити по них на "полювання".

До теми Пік грибного сезону: як відрізнити отруйний гриб від їстівного

Але якщо ви таки вирішили взяти кошик і піти по гриби, необхідно знати декілька основних правил:

  • Збирайте лише ті гриби, які добре знаєте. Уважно перевірте їх ще вдома.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
  • Гриби вбирають отруйні речовини, зокрема важкі метали. Тому не збирайте їх поблизу трас, промпідприємств чи забруднених територій.
  • Не збирайте гриби в суху погоду. Тоді в них більша концентрація токсинів.

Як краще готувати гриби

Гриби полюбляють свіжість, тож готувати їх варто впродовж першої доби після збирання. Після приготування зберігайте гриби в холодильнику, але не більше ніж добу.

Обварюйте їх в підсоленій воді не менше трьох разів по пів години.

Симптоми отруєння грибами:

  • нудота;
  • блювання;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій, головний біль.

Що робити перед приїздом швидкої допомоги?

Поки лікарі їдуть, промийте шлунок звичайною водою. Дотримуйтеся постільного режиму та пийте багато рідини, щоб відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини. Прийміть активоване вугілля чи інші сорбенти.

Пити алкоголь, їсти будь-яку їжу чи молочні продукти категорично забороняється – це тільки пришвидшить всмоктування токсинів в організм.


Помилкові опеньки відносять до категорії умовно-їстівних / Інфографіка 24 каналу


Отруйні маслюки трапляються рідко / Інфографіка 24 каналу


Помилкові лисички можуть викликати галюцинації / Інфографіка 24 каналу


Сатанинський гриб дуже небезпечний для споживання / Інфографіка 24 каналу


Бліду поганку легко відрізнити від їстівних грибів/ Інфографіка 24 каналу