Американські дослідники виявили, що вживання картоплі, в тому числі печеної і картоплі фрі допомагає контролювати рівень систолічного артеріального тиску навіть краще, ніж приймання добавок калію.

До теми Чи можна померти від переїдання

Вчені наголосили, що зниження споживання натрію для кращого контролю артеріального тиску і ризику серцево-судинних захворювань – це тільки половина справи.

Калій відіграє таку ж важливу роль, і, можливо, співвідношення калію до натрію є більш важливим. Втім, картопляна мука показала кращі показники зниження рівня натрію, ніж просто добавка калію,
– наголосили автори дослідження.

Деталі дослідження

У клінічних випробуваннях взяли участь 30 чоловіків і жінок з діагностованою гіпертонією або предгіпертензією.

Результати показали, що вживання печеної або вареної картоплі призводить до зниження систолічного артеріального тиску в порівнянні з контрольною групою, що харчувалася типовою американською дієтою, але без включення картоплі.

Важливо провести клінічні випробування, які будуть слідувати обсерваційним дослідженням, щоб встановити причинно-наслідковий зв'язок між дієтою і здоров'ям,
— сказала Уівер.


Печена картопля позитивно впливає на артеріальний тиск / Фото Unsplash

Таким чином, споживання печеної або смаженої картоплі найкраще впливає на рівень артеріального тиску.

Втім, очевидно, що вчені змогли визначити механізм, за допомогою якого картопля знижує кров'яний тиск, а тому може бути частиною загальної здорової дієти.