Дослідники з Університету Східної Фінляндії та їхні колеги з Університету прикладних наук Савона стверджують, що вживання чорної смородини після їжі нормалізує показники глюкози в крові. Дослідження про це опубліковане у журналі British Journal of Nutrition.

До теми Кардіологи назвали продукти, які знімають запалення

Попередні дослідження вже демонстрували, що темні ягоди, такі як чорна смородина і чорниця, позитивно впливають на рівень цукру в крові. Втім, до нині оптимальний розмір порцій залишався невідомим.

Як проводилось дослідження

Вчені провели експеримент, до якого залучили 26 добровольців без хронічних захворювань – 22 жінки і 4 чоловіки. Зранку, після здачі аналізів крові натщесерце, учасники дослідження харчувались різноманітними стравами, в основі яких були чорна смородина або цукор.

Після цього кожному учаснику провели повторний аналіз крові. Дослідники перевірили рівень глюкози в крові, інсулін, а також показники вільних жирних кислот.

Результати експерименту: яка доза смородини нормалізує рівень цукру

  • Дослідження вкотре підтвердило, що чорна смородина позитивно впливає на рівень цукру в крові.
  • Ягода саме нормалізує глюкозну відповідь, екстремально не підвищуючи й не знижуючи рівень цукру.
  • Для необхідного ефекту достатньо лише невеликої порції чорної смородини – близько 75 грам.
  • Вчені вважають, що дія смородини може бути пов'язана з антоціанами (рослинними глікозидами), які вона містить.