Раціон сучасної людини не завжди збалансований – багатий омега-6 жирними кислотами і навпаки не достатньо збагачений омега-3. Відомо, що жирні кислоти є попередниками оксиліпінів – так званих молекул, які регулюють біль і запалення в організмі.

До теми Винайшли революційний препарат проти мігрені

Як споживання омега-3 впливає на інтенсивність головного болю

Вчені Північної Кароліни хотіли визначити, чи може раціон багатий омега-3 підвищити рівень кислоти 17-HDHA, що забезпечує знеболювання та зниження частоти й тяжкості головного болю.

У дослідженні взяли участь близько 2 тисяч людей – їх розділили на три групи. Усі учасники відчували інтенсивний головний біль від 15 до 20 днів у місяць.

Вчені контролювали рівень споживання омега-3:

  • учасники першої контрольної групи дотримувались раціону зі звичним рівнем споживання омега-3 і омега-6;
  • у другій групі раціон збагатили омега-3;
  • а в третій окрім підвищення споживання омега-3, знизили споживання омега-6.

Результати експерименту

За 16 тижнів експерименту у двох групах, окрім контрольної, вчені спостерігали підвищення 17-HDHA і зниження частоти головного болю.

  • Підвищення споживання омега-3 скорочувала головні болі на 1,3 години в день і приблизно на 2 доби в місяць.
  • Підвищений омега-3 і знижений омега-6 скорочував біль на 1,7 години на добу і приблизно на 4 дні на місяць.

Краще, аніж ліки

До слова, така ефективність майже рівноцінна новим препаратам, які застосовують для нормалізації стану при мігренях.

Ліки знижують біль приблизно на 2 – 2,5 дні в місяць.

Тобто, це дозволяє припустити, що корекція раціону є навіть більш ефективною, ніж спеціалізовані ліки.

Якщо враховувати те, що мігрень дуже поширена хвороба, звичайне збагачення раціону омега-3 жирними кислотами є дуже хорошим рішенням.