Кедрові горіхи – це назва насіння сосни. Кедрові горіхи у різних видів сосни мають різний вигляд та смак. Цікаво те, що насіння кедра неїстівне.

Також на тему: Дієта при подагрі: що їсти, щоб покращити стан

Користь кедрових горіхів

Ядра кедрових горіхів багаті на білок, жирні кислоти, мінерали та вітаміни. У їх складі також є олеїнова, ліноленова та інші ненасичені жирні кислоти. У 100 грамах горіхів міститься:

  • білок – 13,7 грама;
  • вуглеводи – 13,1 грама;
  • клітковина – 3,7 грама;
  • цукру, такі як сахароза, глюкоза, фруктоза, – 3,59 грама;
  • калорійність – 637 ккал.

Дослідження підтвердили, що вживання горіхів знижує ризик виникнення інсульту, хвороб серця, діабету другого типу, раку товстої кишки, каменів у жовчному міхурі та дивертикуліту. Також додавання до раціону горіхів пов'язують зі зниженням рівня холестерину, окислювального стресу, запалень та ожиріння, підвищується стійкість організму до інсульту.

Кедрові горіхи – висококалорійний продукт, тому створюється враження, що, якщо їх часто їсти, можна набрати вагу. Але вони дають почуття ситості, тому можуть бути ідеальним перекусом.

Шкода кедрових горіхів

Важливо пам'ятати, що, попри всі позитивні якості кедрових горіхів, вони можуть спричинити алергію.

Симптоми алергії на горіхи:

  • свербіж;
  • набряк, свербіж та печіння губ;
  • висипання на шкірі;
  • проблеми з диханням;
  • біль в животі;
  • діарея чи блювання;
  • кашель.

Симптоми можуть проявитись протягом доби після вживання кедрових горіхів і почати посилюватися. Якщо ви виявили такі симптоми, негайно зверніться за медичною допомогою.

Окрім алергії, кедрові горіхи небезпечні лише у разі переїдання – у людини може розвинутися "синдром соснового рота". Головний симптом – металевий та гіркий присмак у роті. Неприємний стан може тривати від двох до чотирьох тижнів. Єдиний метод лікування – припинити їсти кедрові горіхи, поки присмак не зникне. Рекомендується з'їдати 30 грамів горіхів на добу або 150 грамів на тиждень.