Скільки можна їсти меду
Мед відносять до вільних цукрів, тому його кількість в стравах потрібно контролювати. Для порівняння: чайна ложка меду містить 21 калорію, а чайна ложка цукру близько 15 калорій.
Також на тему: Гарбуз: користь та шкода головного продукту осені
Американська кардіологічна асоціація рекомендує обмежувати кількість вільних цукрів для жінок до 100 калорій в день, або близько 6 чайних ложок цукру і 4,5 ложки меду, норма для чоловіків – 150 калорій в день, або близько 9 чайних ложок і 7 ложок меду.
В здоровому раціоні на вільний цукор має припадати менше 10% від загальної кількості споживаної енергії. Велика кількість вільного цукру призводить до надлишку калорій і може викликати ожиріння. Ще від солодкого розвивається карієс, зростає ризик виникнення хвороб серця, інсульту і діабету 2-го типу. Дітям до року мед не можна споживати: є ризик розвитку дитячого ботулізму.
Алергія на мед
Мед – сильний алерген. Деякі люди страждають алергією на певні його компоненти, особливо на бджолиний пилок. Ця алергія може викликати серйозні, а іноді і смертельні, побічні реакції.
Симптоми алергії
- дихання зі свистом;
- запаморочення;
- нудота;
- блювота;
- надмірне потовиділення;
- непритомність;
- нерегулярний серцевий ритм – аритмія;
- печіння після місцевого застосування, коли мед використовують для загоєння ран.
Мед і діабет
Як правило, при цукровому діабеті немає різниці, що їсти: цукор або мед, вони обидва впливають на рівень глюкози в крові.