В останньому дослідженні зібрали дані про хвороби жителів 195 країн з різними харчовими звичками, пише BBC.

Читайте також: З'їдаємо щотижня 5 грамів мікропластику: чим він небезпечний

З'ясувалося, що найнебезпечнішими були такі особливості харчування:

  1. надлишок солі в раціоні;
  2. дефіцит цілозернових продуктів;
  3. дефіцит фруктів і овочів.

Крім того, смертність підвищувало недостатнє вживання горіхів, насіння, риби та морепродуктів.

Вчені прийшли до висновку, що не існує країни з ідеальними національними харчовими традиціями, але найрідше люди вмирають від неправильного харчування у Франції, Іспанії та Ізраїлі.

Найбільше людей через неправильне харчування помирає в Узбекистані
Найбільше людей через неправильне харчування помирає в Узбекистані

Найбільш несприятливою країною за цим показником виявився Узбекистан – там 892 осіб на кожні 100 тисяч жителів щорічно вмирають через шкідливу для здоров'я їжу (в Ізраїлі – 89 на 100 тисяч).

На думку експертів, проблема з дієтою – не тільки економічна, хоча висока вартість якісних продуктів дійсно робить їх недоступними для соціально незахищених верств населення. Важлива інформованість. Адже відмовитися від надмірного вживання солі, наприклад, не варто ні копійки.

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.