Мозок швидше відновлювався після легкого ураження судин, коли учасники дослідження споживали какао з флавонолами. Робота вчених опублікована у журналі Scientific Reports.
До теми Дослідження підтвердило, що вегетаріанці мають вищі ризики перелому кісток
У дослідженні взяли участь 18 здорових добровольців. Жоден з них не курив та не мав виявлених захворювань головного мозку, серця, судин або дихальних шляхів.
Учасники дослідження пройшли 2 випробування. В одному з них вони отримували какао, багате флавонолами, а в другому вони споживали оброблене какао з дуже низьким вмістом цієї речовини.
Ні учасники, ні дослідники до кінця експерименту не знали, який тип какао використовувався в кожному з випробувань.
Приблизно через дві години після споживання добровольці дихали повітрям, в якому було 5% вуглекислого газу, що перевищує його нормальну концентрацію в повітрі приблизно в 100 разів. Науковці пояснили, що це стандартний метод перевірки роботи судинної системи мозку.
Какао – це не лише смачно, а й корисно для мозку / Фото Unsplash
За допомогою функціональної інфрачервоної спектроскопії, команда вимірювала оксигенацію у лобовій корі. Це область мозку, яка відіграє ключову роль у плануванні, регулюванні поведінки та прийнятті рішень. Окрім цього, дослідники давали учасникам складні завдання.
Результати дослідження
- Більшість учасників (14 з 18) продемонстрували сильнішу та швидшу реакцію мозку на оксигенацію після вживання какао з флавонолами.
- Реакція на оксигенацію мозку після вживання какао з флавонолами була приблизно на одну хвилину швидшою.
- Після прийому какао з флавонолами учасники успішніше виконували найскладніші когнітивні тести, розв'язуючи їх на 11% швидше.
- Але під час виконання простих завдань різниці не було помічено. Це говорить про те, що флавоноли можуть бути корисними лише під час складніших завдань.
- 4 з 18 добровольців не продемонстрували суттєвих відмінностей у реакції на оксигенацію мозку після споживання флавонолів, а їхня ефективність під час виконання тестів не покращилася. Дослідники пояснили це тим, що вони мали найвищі реакції на оксигенацію на початковому рівні.