16 жовтня відзначається Всесвітній день здорового харчування. Тому ми вирішили нагадати про важливість правильного споживання їжі. Адже для організму важливо не тільки те, що ви їсте, а й швидкість, з якою ви це робите. Експерти в галузі охорони здоров'я стверджують, що для правильного перетравлення і контролю розміру порцій потрібно близько 15-20 хвилин, пише Every Day Health.

Також на тему Бадьорість в осінній сезон: 7 порад як зберегти її за допомогою харчування

Яка шкода від звички швидко їсти

Діабет

Литовське дослідження зазначає, що один із можливих наслідків швидкого вживання їжі – це діабет. Коли люди їдять швидко, вони, зазвичай, не відчувають себе ситими й, швидше за все, переїдають. Це є причиною значного коливання рівня глюкози, що може привести до інсулінової резистентності.

Проблеми з серцем

Дослідження, в якому учасників розділили на 3 групи в залежності від швидкості прийому їжі: повільною, нормальною та високою, показало, що серед "спринтерів" був найбільший відсоток людей, які мали метаболічний синдром, при якому значно збільшується ймовірність виникнення серцевих захворювань та інсульту.

Швидке вживання їжі може викликати діабет
Швидке вживання їжі може викликати діабет / Фото unsplash

Ожиріння

Згідно з даними американського дослідження, швидке споживання їжі призводить до зниження почуття ситості, але збільшення кількості спожитих калорій, значно посилюють ризик ожиріння. Поглинаючи їжу занадто швидко, організм не може своєчасно сигналізувати про почуття ситості

Кислотний рефлюкс

Не пережована їжа, швидко й у великих кількостях потрапляє в шлунок, може привести до кислотного рефлюксу, який виникає при викиді шлункової кислоти в стравохід і викликає печіння. До ускладнень, пов'язаних з цим, відносяться нетравлення шлунка, печія, нудота, біль в животі та утруднення при ковтанні.

Ризик вдавитися

Як у дітей, так і в дорослих можуть застрягти в горлі шматки їжі, якщо її недостатньо пережовувати. Цей ризик також підвищують розмови або сміх під час прийому їжі.

Як навчитися повільно їсти

Щоб уникнути переїдання та зменшити ризик розладів травлення, Uway рекомендує декілька простих методів.

Уникайте надмірного голоду

Якщо ви відчуваєте сильний голод, то буде важко втриматись від їжі. Через це їжа буде надходити неконтрольовано. Потрібно організувати харчування таким чином, щоб уникати надмірного голоду. Наприклад, зробіть 3 основних прийоми їжі та 2 перекуси щодня.


Чим повільніше ви їсте, тим більше ви відчуваєте смак / Фото pexels.com

Залиште виделку чи ложку між укусами

Проста та поширена порада. Щоб повільніше їсти, між укусами залиште виделку чи ложку, до моменту поки ви не проковтнете шматок.

Зосередьтеся на тому, що ви їсте

Дуже часто ми їмо перед телевізором чи в процесі думаємо про якісь проблеми. Через це ми знову перестаємо контролювати швидкість процесу. Краще зосередьтесь на смаку їжі та насолоджуйтеся ним.

Невеликі шматочки

Нідерландські дослідники зазначають, що невеликі шматочки їжі допомагають уникнути переїдання. Тобто, не потрібно набирати в ложку чи відкушувати великі шматки, краще їсти невеликими, щоб дати змогу мозку відчути насичення швидше.

Такий метод також є дієвим, якщо ви хочете схуднути.