Зв'язок калорійності харчування та старіння: дослідження тварин уже не раз показували, що якщо обмежувати калорійність харчування, то тривалість життя у них збільшується. І ось, у США запустили довгостроковий дослідницький проєкт "Калорі", щоб вивчити, чи правдиве таке ж твердження і для людей.
Також на тему Здорове харчування: що змінилось в рекомендаціях і чому все стало набагато простіше
Нове дослідження харчування
Нещодавно група американських і канадських вчених випустила розширене дослідження про те, як обмеження калорій вплинуло на людське старіння. Для дослідження зібрали 175 здорових чоловіків і жінок, віком від 21 до 50 років, без ожиріння, з індексом маси тіла від 22 до 27,9, і протягом 2 років обмежували калорійність їхнього харчування на 25%.
Таке тривале обмеження калорійності не доцільне для більшості людей, але результати важливі, оскільки доводять, що старіння можна уповільнити,
– зазначив науковий співробітник Центру старіння Батлера при Колумбійському університеті Калін Райн.
Ще попередні аналізи складу крові, імунологічних та епігенетичних даних учасників дослідження підтвердили, що після двох 2 такого режиму харчування процес біологічного старіння у них сповільнився. А в новій статті вчені показали, що така дієта вплинула на вкорочування теломер – це такі "ковпачки" на кінцях хромосом, і відповідають вони за те, щоб хромосоми не злипалися і не руйнувалися.
І ось, одним з факторів, що впливають на швидкість старіння і тривалість життя, є довжина теломер: у міру поділу клітини теломери стають коротшими, а до кінця життєвого циклу клітини, майже зникають, і це запускає програму руйнування.
Чому обмеження калорій продовжує життя
Як пояснив один з авторів дослідження Вейлон Гастінгс з Університету штату Пенсільванія, причин, за якими обмеження калорійності їжі може продовжувати життя людини, безліч, і ця тема ще не до кінця вивчена.
Один з основних механізмів пов'язаний із метаболізмом клітин: коли клітина споживає енергію, виділяються відходи, які можуть погано вплинути на стан клітини. Коли ж ми обмежуємо калорійність раціону, клітини споживають менше енергії, відповідно, відходів життєдіяльності стає менше і вони руйнуються повільніше.
Ну а далі більше: вчені хочуть відстежити, як обмеження калорійності впливає на організм на довших дистанціях, наприклад, у 10 років.