Дослідники з університету центральної Флориди наблизились до розуміння того, як оброблена їжа, яку споживає вагітна, може сприяти розвитку аутизму, пише Neuroscience News.

Читайте також: Не всі люди з аутизмом – генії: Супрун спростувала міфи про цей розлад

Фахівці визначили зміни, викликані в нейронних стовбурових клітинах під впливом кислоти. Вона зазвичай присутня в перероблених продуктах. На вироблення нейронів в мозку зародка негативно впливає і пропіонова кислота РРА.

Цей компонент використовують для продовження терміну придатності упакованих продуктів і стримування розвитку цвілі в хлібі та сирах. Високий рівень РРА виявили у зразках калу дітей з аутизмом, при цьому є відмінності мікробіома їх кишківника.


Оброблені продукти можуть викликати аутизм

Оброблені продукти – що це?

Це продукти, які пройшли крізь механічні або хімічні процеси обробки. Зазвичай, це їжа у пакуванні, яка має більше ніж один інгредієнт у своєму складі. Це ковбаси та напівфабрикати.

Вчені встановили, що пропіонова кислота вражає нервові стовбурні клітини. Спочатку порушується баланс в мозку, зменшується число нейронів, що впливають на виробництво гліальних структур – вони чинять позитивний вплив на розвиток і захист функції нейронів.

Дослідники зробили висновок, що відбувається пошкодження шляхів, які використовуються для зв'язку мозку з іншими сегментами тіла. Мала кількість клітин пригнічує здатність до активізації його роботи, в результаті це викликає аутизм.

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.