Дослідники вважають, що спільне вживання цих мікроелементів сприяє утворенню в судинах небезпечних для нормальної роботи кровоносної системи атеросклеротичних бляшок. Вживання вітаміну D і кальцію одночасно підвищує ризик розвитку інсульту на 17%. Про це повідомляє журнал Annals of Internal Medicine.

Читайте також: Чи варто боятися "хімії" в таблетках

За даними видання, дослідниками були проведені 227 клінічних випробувань, в яких взяло участь понад 500 тисяч осіб. Вчені вивчали вплив на організм та здоров'я людей 16 різних біодобавок, а також восьми варіантів зміни раціону харчування.

Що показали результати дослідження?

  • жирні кислоти омега-3, що містяться в риб'ячому жирі, мають здатність знижувати ризик серцевих нападів та ішемічної хвороби серця;
  • фолієва кислота знижує ризик інсульту;
  • одночасне вживання кальцію і вітаміну D підвищує ймовірність інсульту на 17%.

Ризики інсульту
Поєднання кальцію та вітаміну D підвищує ризик інсульту

Варто зазначити, що окреме вживання вітаміну D та кальцію не впливають на здоров'я серцево-судинної системи.

Також вчені наголошують на тому, що пацієнтам не варто рекомендувати харчові добавки без вагомої причини.

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.