Про це розповіла дієтолог Світлана Фус на своїй сторінці у Facebook.

"За даними ВООЗ, одна третя частина населення планети має йододефіцит та підвищений ризик розвитку захворювань, пов'язаних з ним. Це поширене явище і в Україні", – зазначила вона.

Читайте також: Скільки білкової їжі потрібно споживати на день

Особливо небезпечний йододефіцит для вагітних та годуючих мам – це може привести до незворотних порушень у психічному та фізичному розвитку дитини.

Занадто низький вміст йоду в раціоні підлітків може приводити до порушення концентрації уваги, труднощів у навчанні, перепадів настрою, швидкої втоми та надмірної ваги.

Зазначимо, жінки частіше за чоловіків страждають від захворювань щитоподібної залози.

Продукти, які містять йод

Продукти, які містять йод

Добова кількість йоду залежить від віку людини:
- дітям до 12 років потрібно 90 -120 мкг йоду на день;
- для дорослих – 150 мкг йоду в день;
- вагітні та жінки, які годують грудьми повинні отримати 200 - 250 мкг/добу.

Найбільше йоду є у морській воді – місцеві рослинні і тваринні продукти багаті на природний йод.

Йод є у таких продуктах:

- морська риба (палтус, тріска, лосось, кора, оселедець, макрель);
- риб'ячий жир, морські молюски і водорості (100 г морської капусти повністю покриває добову дозу йоду);
- червоне м'ясо, яйця, молоко, овочі і фрукти;
- йодована сіль, столова та мінеральна вода (в 1 г йодованої солі міститься 40 мкг йоду, для добової норми вистачить до 5 г солі).

Заважають засвоєнню йоду "природні" зобогени, які містяться у капусті, а також у брюссельській, цвітній і броколі. Також вони є у: ріпі, хроні і кресу, бобових, сої та насінні льону.

Тож часте споживання цих продуктів може призвести до серйозного дефіциту йоду в організмі.

Більше новин, що стосуються лікування різноманітних захворювань, медицини в Україні, здорового способу життя та харчування, вагітності та пологів, відкриттів у сфері медицини та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.